Усі нові автомобілі у Європі з липня 2024 року отримають чорний ящик

Усі нові автомобілі у Європі з липня 2024 року отримають чорний ящик

30 січня 2024
0

Починаючи з липня 2024 року, усі нові автомобілі, зареєстровані в країнах Євросоюзу, повинні бути оснащені «реєстратором даних про події», або EDR. Ця вимога стосується легкових автомобілів, які можуть вміщувати до восьми пасажирських місць. Крім того, під цю вимогу підпадають комерційні транспортні засоби масою до 3500 кілограмів.

Зазначається, що самописці можуть допомогти органам влади зрозуміти, що саме сталося у випадку ДТП. Відомо, що пристрій фіксує певні параметри протягом короткого періоду часу - за п'ять секунд до аварії та 0,3 секунди після удару.

Згідно з документацією, наданою Єврокомісією, EDR записує та зберігає такі дані: швидкість, час гальмування, положення та нахил автомобіля на дорозі, а також реакцію вбудованих систем безпеки. Крім того, EDR аналізує, чи спрацювала система екстреного виклику, що стала обов'язковою в ЄС у квітні 2018 року. EDR має зберігати інформацію «з високим рівнем точності та гарантованим збереженням даних». Він також зберігає інформацію про марку та модель автомобіля, а також про встановлене обладнання.

EDR, як правило, вбудований у блок керування подушок безпеки, він автоматично активується, коли спрацьовують подушки безпеки та натягувачі ременів безпеки. Крім того, він починає запис, коли активний капот транспортного засобу висувається або коли відбувається зміна швидкості в поперечному або поздовжньому напрямку більш ніж на 8 км/год за 0,15 секунди.

Інформація, записана у чорному ящику, належить водієві або власнику транспортного засобу. Пристрій працює в системі замкнутого циклу, і дані збираються анонімно, щоб гарантувати, що вони не піддаються маніпуляціям, якщо вони потраплять до чужих рук. З цієї ж причини останні чотири цифри ідентифікаційного номера автомобіля (VIN) не зберігаються. Будь-яка інша інформація, яка могла б розкрити особу власника, також не реєструється.

Відомо, що дані з самописця надаватимуться тільки компетентним органам у якості допомоги в процесі реконструкції аварії. Отримати інформацію можна через інтерфейс OBD, або безпосередньо з чорної скриньки.

Джерело: Autogeek
Фото: Motor1

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація