В Європі знижуватимуть рейтинги безпеки автівок із сенсорними екранами замість кнопок

В Європі знижуватимуть рейтинги безпеки автівок із сенсорними екранами замість кнопок

06 березня 2024
1

Європейська програма оцінки нових автомобілів (NCAP), незалежний орган з безпеки, оголосила, що з січня 2026 року автовиробники повинні будуть включити фізичні елементи керування основними функціями, такими як індикатори, аварійні вогні, склоочисники, дзвінки SOS і звуковий сигнал, щоб досягти повного п'ятизіркового рейтингу безпеки.

Цей крок спрямований на зменшення відволікання водія, що є основною причиною дорожньо-транспортних пригод. На думку NCAP, сенсорні екрани змушують водіїв відволікати погляд від дороги та орієнтуватися у складних меню, в той час, як кнопками та циферблатами можна керувати за допомогою дотику та м'язової пам'яті.

Рішення NCAP ґрунтується на дослідженнях, які показали, що тактильні кнопки безпечніші та швидші у використанні під час водіння.

«Дослідження показало, що водіям потрібно на 12 секунд більше часу, щоб налаштувати радіо або клімат-контроль за допомогою сенсорного екрану, ніж за допомогою кнопок або ручок».

Заява NCAP з'явилася в той час, коли деякі автовиробники намагаються перевершити один одного за розміром і складністю сенсорних екранів у своїх автомобілях.

  • У 2021 році Mercedes представив «Гіперекранну» приладову панель, яка розтягнулася на 56 дюймів.
  • Tesla, зокрема, вирішила прибрати майже всі фізичні елементи керування і поховати основну функціональність у меню на великому центральному сенсорному екрані, включаючи індикатори і навіть режими руху.

Однак деякі автовиробники вже усвідомлюють переваги фізичних елементів керування і повертають їх у свої моделі. Наприклад, Porsche додав кнопки та циферблати для клімат-контролю та режимів руху в своєму електромобілі Taycan, після того, як отримав відгуки від клієнтів, які надали їм перевагу перед сенсорними екранами.

«Нові правила NCAP не є обов'язковими до виконання, але вони мають вплив, оскільки надають споживачам об'єктивну оцінку безпеки автомобіля. У NCAP також заявили, що правила можуть бути змінені в найближчі роки, оскільки організація продовжує відстежувати вплив сенсорних екранів на поведінку та безпеку водіїв».

Президент Автомобільної асоціації Великобританії Едмунд Кінг привітав ініціативу NCAP, заявивши, що вона допоможе водіям зосередитися на дорозі, а не на екрані збоку. Він також похвалив NCAP за її роль у покращенні захисту від аварій та порятунку незліченних життів.

Він сказав: «Euro NCAP здійснив трансформацію у сфері захисту від аварій і врятував незліченну кількість життів, тому заспокоює те, що він звертає увагу на те, як дизайн може призвести до відволікання уваги водія».

Джерело: 24tv.ua
Фото: The Times

Обговорення новини

Alec77  

Нарешті зрозуміли, що безпека важливіше "тесловських" понтів.

+6-8ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація