Як впливає на авторинок зростання курсу валюти

Як впливає на авторинок зростання курсу валюти

10 серпня 2022
0

Нацбанк України офіційно відпустив курс іноземних валют по відношенню до гривні. Як наслідок - долар та євро подорожчали. AUTO-Consulting з'ясував у провідних операторів ринку, як коливання курсів впливає на вітчизняний автомобільний ринок.

Зазвичай знецінення гривні спонукає українців вкладати гроші в товари. Але це - в теорії. Ось що думають оператори автомобільного ринку з власної практики.

Як повідомив генеральний директор компанії «Хюндай Мотор Україна» Ігор Гладковський, будь-яка нестабільність негативно впливає на попит, зокрема нестабільність валютного курсу. Існують випадки коли люди вкладають гривневі заощадження, які швидко знецінюються в купівлю автомобіля, щоб так їх зберегти. Але в цілому для ринку товарів, що імпортуються це негативний чинник.

У прес-службі компанії «Атлант-М» повідомили, що наявність офіційного і ринкового курсів позитивно впливає на продажі. Це стосувалося не лише автомобілів, а взагалі імпорту. Вигода доходила до 18% (у доларах США), що робило автомобілі для населення об'єктом інвестування гривні, та розумною альтернативою обміну гривні на готівкову валюту. Підвищення офіційного курсу і зменшення різниці між ринковим (готівковим в обмінниках) курсом поки що нівелювали цю перевагу у придбанні автомобіля. Проте, залежно від розвитку подій на валютному ринку, така перевага може виникнути знову.

У прес-службі компанії «АВТ Баварія Україна» повідомили, що зростання курсів завжди однаково впливає на споживчий попит на імпортні товари (будь-які, зауважте). Попит суттєво зростає протягом 3-4 тижнів після початку зростання курсів.

У компанії «ДЖАК Україна» вважають, що зростання курсу валют вплине на продаж усіх автомобілів. Проте, на їхню думку, для автомобілів преміальних марок це буде позитивний вплив, а для решти ринку - негативний.

В компанії «ММС Україна» AUTO-Consulting отримав однозначну відповідь: знецінення гривні впливає на продажі автомобілів негативно.

У прес-службі компанії «Рено Україна» повідомили, що і в довоєнні часи ріст курсу валют провокував тимчасове падіння попиту, доки люди не звикали до нових реалій. Тому тут не очікують, що разом із курсом зростатиме й попит.

У прес-службі компанії «Субару Україна» зазначили, що український автомобільний ринок сильно залежить від темпів та масштабу процесу відновлення економіки в країні. Тут очікують поступового зростання попиту та продажів автомобілів, за умови покращення ситуації, вже найближчим часом. Проте, коливання курсу та його нестабільність сповільнюють всі перелічені процеси.

Якщо підсумувати все сказане вище, швидше за все попит на нові автомобілі підвищиться протягом найближчих тижнів. Потенціальні покупці шукатимуть і викупатимуть автівки за «старими» цінами. Або - вкладатимуть гривню, яка знецінюється, у товар. Проте, через деякий досить короткий час попит зменшиться. Наскільки саме, залежить від ситуації в економіці України та на фронті. Реальні результати і вплив зміни курсу на вітчизняний автомобільний ринок ми побачимо у статистиці продажів за серпень.

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація