Зеленського просять скасувати підвищення податків на пальне

Зеленського просять скасувати підвищення податків на пальне

30 травня 2023
3

На сайті президента України зареєстровано петицію, що пропонує на період дії воєнного стану скасувати заплановане на 1 липня 2023 року підвищення ПДВ на пальне з 7% до 20% з, а також акцизів на нього.

«Пане президенте, прошу Вас як суб’єкта законодавчої ініціативи внести до Верховної Ради України як невідкладний законопроєкт із подовженням ставки ПДВ 7% та існуючих акцизів на пальне на період воєнного стану на всій території України», - йдеться у петиції, автором якої є Марія Барабаш.

На її погляд, підвищення податків призведе зокрема до підвищення цін на бензин А95 (+12 грн за літр), дизель (+8 грн за літр), газ (+3 грн).

Унаслідок цього, з її слів, ціни на продукти харчування можуть зрости на 15-30%, а частка нелегального тіньового ринку нафтопродуктів зросте на понад 20-30%.

На сьогодні петицію підписала 1301 особа із необхідних 25 тисяч. До кінця збору підписів залишилось 92 дні.

Раніше директор Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн висловив думку, що держава має залишити ставку податку на додану вартість на рівні 7%, а необхідний обсяг бюджетних надходжень - забезпечити за рахунок збільшення акцизного збору. Як приклад, з його слів, надходження від збільшення ПДВ з 7% до 20% може забезпечити акциз на бензин і ДП обсягом 190 євро за 1000 л (ставки до початку повномасштабного вторгнення РФ - 213 і 139,5 євро відповідно) і 150 євро на скраплений газ (52 євро за 1000 л).

Разом з цим Нафтогазова асоціація України (НАУ) пропонує вирівняти ставку акцизу на рівні 180 євро/1000 л для всіх моторних палив, а ПДВ залишити на рівні 7%.

Нагадаємо, голова фінансового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев повідомив, що з 1 липня в Україні повертаються податки на пальне, які діяли в Україні до повномасштабного вторгнення РФ, а рішення про їх скасування назвав помилкою.

Джерело: enkorr

Обговорення новини

No Mercy  

Захід дав Україні невійськової допомоги більше 40 млрд доларів. Це більше, ніж бюджет України за 2021 рік, плюс ще сама Україна щось та заробила. Податки на період військового стану потрібно максимально знизити, а деякі взагалі відмінити.

+5-2ВІДПОВІСТИ  
pro-auto  

"ціни на продукти харчування можуть зрости на 15-30%" - при чем тут цены на тпопливо?
летом прошлого года газ стоил 46 грн/л, сейчас 22 грн/л - это никак не помешало продуктам продолжать дорожать. или может подешевели в 2 раза?

-1ВІДПОВІСТИ  
AngelOK888  

pro-auto, погугли і не пиши дурні

ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація