На ХКБМ готуються до відновлення виробництва ТКБМ «Дозор-Б» й закуповують необхідне устаткування

На ХКБМ готуються до відновлення виробництва ТКБМ «Дозор-Б» й закуповують необхідне устаткування

10 листопада 2020
1

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" (входить до складу ДК "Укроборонпром") уклало з ДП "Львівський бронетанковий завод" угоду щодо придбання одного комплекту стапелів для зварювання корпусу тактичної бойової колісної машини "Дозор-Б".

Інформацію щодо контракту вартістю у 375 468 гривень укладеному 2 листопада 2020 року було оприлюднено на майданчику державних закупівель ProZorro.

Згідно з угодою, до складу комплекту входить п’ять видів стапелів - стапель для зварювання корпусу В1344.01.040сб-1, стапель для зварювання короба переднього В1320.01.070сб-1, стапель для зварювання короба заднього В1344.01, стапель для зварювання захисту переднього В1320.01.100сб-2сб та стапель для зварювання захисту нижнього В1320.01.120сб.

Виробництво першої партії ТКБМ "Дозор-Б" на ЛБТЗ у 2015 році

Комплект з "Львівського бронетанкового заводу" має прибути до Харкова не пізніше кінця цього року (31 грудня 2020).

Перші зразки "Дозор-Б" від ХКБМ (ліворуч) та КБТЗ (праворуч)

Нагадаємо, хоч сам ТКБМ "Дозор-Б" розробили на ХКБМ, виготовленням його корпусу займалися інші підприємства (завод імені Малишева, КБТЗ, ЛБТЗ), при цьому серійне виробництво мало відбуватися у Львові. Саме там була виготовлена перша (і поки єдина) установча партія, яку у 2016 році передали для підконтрольної експлуатації в 95 ОДШБр.

Перший зразок ТКБМ "Дозор-Б" від ЛБТЗ та його "серійна" версія

Під час експлуатації ТКБМ було виявлено багато недоліків, котрі поступово усувалися фахівцями ХКБМ та ЛБТЗ. Останні зміни в конструкторську документацію були внесені на початку поточного року, а 3 липня 2020 року наказом Міноборони №245 "Дозор-Б" було прийнято на озброєння за результатами державних випробувань і підконтрольної експлуатації.

Також тоді було повідомлено, що на "Харківському конструкторському бюро з машинобудування імені O.O. Морозова" почали підготовку до початку виробництва першого зразка фінальної версії ТКБМ. Після проведення її кваліфікаційних випробувань вже серійну версію "фінального" "Дозор-Б" зможуть виготовляти у Харкові та у Львові.

Остання з відомих версій ТКБМ "Дозор-Б" представлена у травні 2018 року, під час виставки військової техніки у Львові

Дещо пізніше (в середині серпня ц.р.), під час візиту Віцепрем'єр-міністра - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України Олега Уруського на харківське держпідприємство, директор ХКБМ Яків Мормило висловив надію щодо отримання від міноборони на 2021 рік замовлень на постачання нових "Дозорів".

Проте, варто додати, що за попередніми планами, як основна бронемашина ЗСУ (ТКБМ) розглядається польська Oncilla, тоді як її український "батько" має стати платформою для окремих видів броньованих спецмашин.

"Дозор-Б" та Oncilla на порівняльних випробуваннях бронемашин різних виробників організованих Міністерством оборони України у грудні 2019 року

"Її хочуть використовувати, як в радянські часи використовувався БРДМ-2. Тобто це машина базова для установки протитанкових ракетних комплексів, це машина інженерної та хімічної розвідки", - зазначив в інтерв'ю програмі "Техніка війни" начальник науково-дослідного відділу Олександр Ларін.

Джерело: Defence Express

Обговорення новини

Kotya.  

Дякую за новину. Більше б такого. :-)

+1-1ВІДПОВІСТИ  

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація