Електромобіль на сонячних батареях Sunswift 7 побив рекорд швидкості

Електромобіль на сонячних батареях Sunswift 7 побив рекорд швидкості

23 грудня 2022
0

Обладнаний сонячними батареями електромобіль Sunswift 7, побудований інженерами Університету Нового Південного Уельсу в Сіднеї (Австралія), подолав 1000 км менш ніж за 12 годин без підключення до зовнішніх джерел живлення.

Максимальних показників швидкості та ефективності вдалося досягти за рахунок повної оптимізації: електромобіль Sunswift 7 втратив кондиціонер, систему ABS, подушки безпеки, склоочисники і багато іншого, що є у машин, призначених для руху по дорогах загального користування. Але якщо у Tesla Model S коефіцієнт аеродинамічного опору становить 0,208, то Sunswift 7 він становив всього 0,095.

Робота над проєктом зайняла у вчених близько двох років - вони з самого початку хотіли встановити рекорд Гіннеса в категорії найшвидшого електромобіля на сонячній енергії на дистанції понад 1000 км. Заїзд проводився на випробувальному треку Highway Circuit в Австралійському автомобільному дослідному центрі, де Sunswift 7 на одній зарядці подолав 240 кіл за 11 годин 53 хвилини та 32 секунди, показавши середню швидкість 85 км/год. Комісія Книги рекордів Гіннесса поки що чекає на додаткові дані для реєстрації рекорду.

Автори проекту зазначили, що в ході заїзду машина показала споживання енергії на позначці 3,8 кВт.год на 100 км, тоді як найефективніші серійні моделі показують 15 кВт.год на 100 км, а середній рівень - 20 кВт.год на 100 км. Вчені визнали, що у випадку Sunswift 7 довелося піти на компроміси щодо комфорту, а вартість прототипу виявилася непомірно високою. Своїм рекордом вони хотіли показати, що завжди є можливість зробити ефективнішою будь-яку машину.

Джерело: AMPERCAR.com

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація