Китайські електромобілі захоплюють авторинок Європи

Китайські електромобілі захоплюють авторинок Європи

17 листопада 2022
0

Схоже, що усі намагання європейських автовиробників захистити свій ринок від навали китайських автомобілів виявилися марними. Так чи інакше - чи то придбанням європейських брендів, чи виробництвом відомих марок на території Китаю, все більше автомобілів із Піднебесної імпортується на європейський ринок.

Колись тоненький струмок китайського автомобільного імпорту до Європи поступово перетворюється на річку. І наразі китайські моделі створюють серйозну конкуренцію європейським. Їхні традиційні бонуси: нижчі ціни та краща комплектація, а сьогодні - ще й відсутності дефіциту. Навіть інколи здається, що так звана чип-криза існує для всіх окрім автовиробників із Піднебесної. Звичайно, китайські автівки ще мають досить вад для справедливої критики. Але із кожним роком претензій стає все менше. Особливо, коли мова йде про електрокари.

Зміни, хоч і повільно та непомітно, але відбуваються. З одного ьбоку, китайські бренди поступово збільшують і збільшуватимуть свою частку на європейському ринку. З іншого, - європейські бренди вироблятимуть більше електромобілів у Китаї, вважають експерти PwC.

Аналітик з питань електрифікації Маттіас Шмідт каже, що цього року в Європі, ймовірно, буде продано близько 200 000 автомобілів китайських брендів. Із них близько 90 000 повністю електричних, 40 000 гібридів, що підключаються до мережі, а решта - зі звичайними трансмісіями.

Паралельно, за інформацією Шмідта, західні бренди експортуватимуть до Європи близько 100 000 повністю електричних транспортних засобів зі своїх китайських виробничих майданчиків.

«У той час, як китайські виробники продають все більше і більше BEV в Європі, європейські і американські виробники все частіше переміщують виробництво BEV в Китай», - йдеться в дослідженні PwC.

Фелікс Кунерт, партнер і керівник автомобільної галузі PwC Німеччина, сказав, що європейські автовиробники продовжують стикатися з проблемами ланцюга поставок і зосереджуються на виробництві у Європі більш дорогих (і менших обсягів) електромобілів.

«Китайські виробники оптимізували та розвинули свою продукцію на внутрішньому ринку. Тому, тепер вони завозять до Європи доступні моделі BEV, інноваційні технології та нові концепції», - сказав Кунерт.

За словами фахівців PwC та інших аналітиків, колишні спроби китайських брендів вийти на європейський ринок здебільшого провалювалися. Але досвід Китаю в області повністю електричних транспортних засобів цього разу може стати їхньою конкурентною перевагою.

«Китайські автовиробники зараз прагнуть консолідувати свою позицію в Європі», - заявляють у PwC. «Порівняно з їхнім попереднім виходом на ринок за останнє десятиліття, умови гри тепер значно вирівняні».

PwC прогнозує, що китайські бренди матимуть частку ринку електромобілів у Європі від 3,8% до 7,9%.

Сприйняття бренду автомобілістами та потенційними покупцями є ключовим, а «китайські бренди все ще відносно невідомі в Європі. Їм потрібно багато працювати, щоб створити міцну репутацію BEV, особливо коли мова йде про преміальні моделі», йдеться у дослідженні PwC.

Провідними китайськими виробниками електромобілів за перші сім місяців року є MG від SAIC і Polestar від Geely та Volvo. Інші бренди, такі як Nio та XPeng, наразі не справляли впливу. У Західній Європі частка китайських брендів на ринку електромобілів у першій половині 2022 року становила 5,2%, порівняно з 3,8% у першій половині 2021 року.

За прогнозом фахівців PwC, такий розвиток подій перетворить Європу на нетто-імпортера автомобілів. У 2025 році надлишок імпорту складе тут понад 221 000 автомобілів. Цікаво, що у 2015 році Європа експортувала близько 1,7 млн автомобілів. За даними дослідження PwC, до 2025 року в Європі можна буде продати до 800 000 автомобілів китайського виробництва, більшість з яких - повністю електричні транспортні засоби. А це - майже половина європейського експорту 2015 року.

За даними аналітиків PwC, з потенційних 800 000 китайських автомобілів, близько 330 00 будуть від західних автовиробників, таких як Tesla, BMW і Renault Group. Вони і зараз експортують електромобілі до Європи з Китаю, включаючи Tesla Model 3, BMW iX3 і Dacia. Наступного року очікуються значні обсяги імпорту від спільного підприємства Smart, Geely та Mercedes-Benz. СП виготовлятиме нове покоління електромобілів Smart у Китаї, а не в Європі.

Джерело: AUTO-Consulting

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація