Наплив дешевих китайських авто налякав західних виробників

Наплив дешевих китайських авто налякав західних виробників

14 січня 2024
0

Китай б'є всі рекорди за кількістю вироблених автомобілів. Їм вдається пропонувати найдешевші машини, які швидко займають свою нішу на західному ринку. Така ситуація налякала найбільших західних автовиробників.

Як пише видання The Economist, п'ять років тому Китай постачав лише на чверть менше автомобілів, ніж Японія, яка на той час була найбільшим експортером у світі. Цього тижня китайська промисловість заявила, що у 2023 році експортувала понад 5 мільйонів автомобілів, що перевищує загальний показник Японії.

Найбільший китайський автовиробник Byd продав 0,5 млн електромобілів (EV) у четвертому кварталі, залишивши Tesla позаду. Китайські електромобілі настільки сучасні і, що найважливіше, дешеві, що обмеженням їхнього експорту сьогодні є брак суден для їхнього перевезення. Поки світ декарбонізується, попит зростатиме й надалі. До 2030 року Китай може подвоїти свою частку на світовому ринку, довівши її до третини, поклавши край домінуванню національних чемпіонів Заходу, особливо в Європі.

З моменту запуску програми «Зроблено в Китаї» 2014 року Китай нахабно ігнорував правила глобальної торгівлі. Тож у політиків багатих країн виникне спокуса захистити своїх автовиробників від натиску конкуренції, що підтримується державою. У жовтні Європейська комісія розпочала розслідування щодо китайських автомобілів.

«Кажуть, що президент Джо Байден розглядає можливість підвищення тарифів на них, хоча американські автовиробники, захищені 27,5% збором і «подачками» закону про скорочення інфляції, наразі стикаються з невеликою конкуренцією з боку Китаю», - йдеться в публікації.

Однією з причин є те, що ринок автомобілів перевернеться, незалежно від торгівлі з Китаєм. 2022 року 16-18% нових автомобілів, проданих по всьому світу, були електричними. У 2035 році ЄС заборонить продаж нових автомобілів із двигунами внутрішнього згоряння. Хоча компанії зберігають своїх працівників, переходячи на виробництво електромобілів, цей процес менш трудомісткий.

Джерело: Обозреватель

Обговорення новини

Коментарів поки ніхто не залишив. Станьте першим!

Потрібна авторизація

Вхід | Реєстрація